Ny ledningsorganisation i Räddningstjänsten Syd.

Hej!
Jag tror att det kan finnas intresse för er att se den nya ledningsorganisationen som vi ska arbeta efter i början av nästa år.
Ha det bra
Claes Mikkelsen.

Datum

Dokumentets status: Underlag till MBL §11 den 19/8 2008


Version 2.0



2008-06-05, rev 2008-08-09

Handläggare


Direkttelefon

046

Förslag om, och genomförande av, ny ledningsorganisation inom Rsyd.


Bakgrund:

I rambudgetbeslut 2008 angavs att ny operativ ledningsorganisation skulle utredas. Detta har genomförts och presenterats i rapporten: Utredning om gemensam operativ ledningsorganisation, 2008-04-28.


Utredningen konstaterar brister i dagens ledningsförmåga, bla med hänvisning till olycksutredningen av insatsen vid potatisåkern i Malmö 2007. Utredningen föreslår därför en utveckling av befintlig ledningsorganisation till 4 permanenta funktioner (två yttre befäl, ett inre befäl samt ett larmbefäl). Därtill föreslås ett inre befäl i beredskap samt en stabsoperatör i beredskap. Kompetenskrav enligt utredningen är lägst RL B för yttre befäl och RL C eller Bi för inre befäl samt RL A för larmbefäl. Utredningen föreslår vidare att ett nytt utbildningssystem införs i syfte att kvalitetssäkra de ingående funktionerna. Räddningsledarskapet föreslås ligga i den inre ledningen. 2 nya ledningsfordon införskaffas enligt utredningen. Placering för yttre befäl föreslås Lund och Hyllie.


Nedanstående dokument konsekvensbeskriver utredningen samt ger ett förslag på hur arbetsgivaren vill gå vidare med genomförandet av en ny ledningsorganisation.


Konsekvensbeskrivning av utredningen

  

Operativa konsekvenser:

Utredningen beskriver på ett gott sätt konsekvenser ur operativ synvinkel. Den inre ledningen förstärks med två nya funktioner, samtidigt som den yttre ledningen effektiviseras genom en mer flexibel utformning som kan expanderas efter behov. Utredningsförslaget innebär också att vi får ett robust och likformigt system vid såväl rutinmässiga händelser så som mer komplexa händelser. Systemet tar utgångspunkt i att kunna hantera och samverka i hela det drabbade systemet och ska kunna ge tidigt stöd till den hjälpbehövande. På så sätt bedöms det föreslagna systemet vara lämpligare än dagens system, och väl motsvara de krav vi vill ställa på ett effektiv operativ ledningsorganisation.


Personalmässiga konsekvenser:

Förslaget föreslås omfatta 8 personer för varje funktion i yttre befäl och inre befäl samt 4 personer i larmbefälsfunktionen, dvs totalt 28 personer. Nuvarande ledningsorganisation kräver 32 personer. I budget 2008 finns medel avsatta motsvarande 28 högre befäl samt ytterligare 2 stycken brandingenjörstjänster. Dock kommer 7 av dessa vara vakanta efter sommaren pga av pensionsavgångar, personal som slutar samt ytterligare en i januari 2009. Rekryteringsbehovet är således 7-8 personer för att kunna bemanna upp förslaget. Tänkbart är att man under en övergångsperiod kan ha en lägre bemanning i funktionerna, i väntan på utbildning, rekrytering. Larmbefälsfunktion bör även vara intressant för andra räddningstjänster i område syd. En gemensam larmbefälsfunktion skulle kunna bemannas med ytterligare personal än ovanstående.


  

Ekonomiska konsekvenser:

Förslaget medför ökade kostnader enligt nedan:


Utbildning intro: Ryms inom ramen för utbildningsbudget OPL.

Stabsoperatör, beredskapsfunktion: Ca 300.000 kr/år

Inre befäl i beredskap, Ca 300.000 kr/år.

Två nya ledningsfordon: 1.300.000 kr (investering)

Komplettering ledningsstöd släckbilar: 100.000 kr (investering)


Kostnad för nya ledningsfordon kopplas till att utredningen föreslår två identiska ledningsfordon för YB-funktionen. De nuvarande IC fordonen kan då användas som tex FIP-bilar inom övriga organisationen.



Arbetsgivarens förslag till beslut:


Att ett nytt operativt ledningssystem föreslås för införande under kvartal 1 2009. Systemet ska bygga på utredningens förslag med följande inskränkningar och förtydliganden:


Arbetsgivarens förslag på nytt ledningssystem:


Inre befäl:

En inre befälsfunktion skapas med organisatorisk placering i OPL. Funktionen svarar för systemledning. Funktionen omfattar  personal inom brandinspektör och brandingenjörsgrupperna inom Rsyd. Personerna ska arbeta med individuella uppgifter så som samhällsplanering, samverkan och krishantering.

Kompetenskraven är RL C, Brandingenjör RUB eller motsvarande samt personlig lämplighet. Personerna utses av Räddningschefen genom delegation att agera RL inom Rsyd.


Yttre befäl:

Två yttre befälsfunktioner införs med geografisk placering i Lund respektive Hyllie. Funktionen omfattar personal inom brandinspektörs och brandingenjörsgrupperna inom Rsyd. Personerna ska arbeta med individuella uppgifter så som tillsyn och insatsförberedande åtgärder på §2:4, seveso- och riskanläggningar, utveckling, projektledning samt samverkan.

Lägsta kompetenskrav i funktionen är RL B eller motsvarande samt personlig lämplighet. Åtminstone en av den två yttre befälen ska alltid inneha lägst RUB-kompetens eller motsvarande, för att säkerställa att den yttre ledningen har förmåga at leda stora, komplexa insatser med stort samverkans behov.  


Larmbefäl:

En larmbefälsfunktion inrättas. Dialog med Trelleborg och Ystad har visat på intresse av att skapa en gemensam larmbefälsfunktion i område Syd. En arbetsgrupp föreslås på uppdrag av räddningscheferna i område Syd. Tidplanen för den arbetsgruppen bör samordnas med genomförande i övrigt av ny ledningsorganisation. Om en sådan gemensam lösning inte kan skapas införs en larmbefälsfunktion inom ramen för Räddningstjänsten syd. Denna bör ha bemanning så långt som möjligt under den tid då flera samtidiga larm inträffar inom förbundet. 


Styrkeledare:

Befintlig styrkeledarfunktion bibehålls. För att skapa en gemensam nomenklatur införs dock begreppen styrkeledare heltid och styrkeledare RiB. Styrkeledaren ska självständigt kunna leda insatser av rutinkaraktär. Styrkeledare heltid ska därutöver även kunna leda enheter organiserade i sektor. Kompetenskrav lägst RL A samt personlig lämplighet.


Stabsoperatör i beredskap:

Utredningen föreslår ett stabsbefäl i beredskap fördelat på befintlig dagtidspersonal. Förslaget kostar ca 300.000 kr i beredskapsersättning. Detta finns inte finansierat inom ramen för 2008 års budget. Därför föreslås att förslaget tas med i diskussionen om internbudget för 2009. 


Inre befäl i beredskap:

Utredningen föreslår ytterligare en beredskapsfunktion om ett inre befäl i beredskap, utöver det fasta inre befälet. Den inre ledningen förstärks redan i förslaget genom att vi går från en till två funktioner. Därtill finns ledningsstöd att få inom 60 minuter genom stab Skåne.  Någon ytterligare förstärkning med en beredskapsfunktion tillstyrkes därför inte.


Utbildningssystem:

Kvalitetsäkring av individerna ingående i de olika funktionerna är mycket viktig. Därför föreslås att utbildning genomförs enligt förslag (se kapitel 8:4 samt bilaga 2 i utredning). En examination införs efter varje avslutat steg. Examinatorer ska utses av Räddningschef. Examination är förutsättning för delegation att agera i respektive funktion. Efter avslutad introduktion övergår fortlöpande kompetensutveckling inom ramen för processen säkra insatsförmåga. Kompetensutvecklingen ska vara obligatorisk för de individer som ingår i funktionerna och en förutsättning för förnyelse av uppdrag som befäl.


Fordon:

Två nya ledningsfordon läggs in i fordonsbudget för 2009. Befintliga ledningsfordon används som FIP enheter i Revinge/Löberöd samt Kävlinge för utvärdering av konceptet.

Befintliga släckbilar utrustas med ledningsstöd enl förslag. 



Arbetsgivarens förslag om genomförandeplan:


Beslutsprocess:

Förslaget är i enlighet med de ramar som ges i det av direktionen fastställda handlingsprogrammet 2008-05-28. Förbundsdirektören/räddningschefen föreslås därför besluta om genomförande efter MBL och arbetsmiljökonsekvensbeskrivning. Direktionen informeras på augustimötet 2008. Beslut om start av ny ledningsorganisation tas av räddningschef, eller den som denne utser, efter godkännande av genomförandeplan.


Tidplan för genomförande:

Arbetsmiljökonsekvensbeskrivning v. 24-27.

MBL §11 19/8

Uppdrag genomförande. v.34

Information direktion, v 35.

Information CSK 25/9

Godkännande av tidplan för genomförande 1/9 2008.

Uppstart genomförande kvartal 1 2009.

Korrigering och uppföljning 2009.

Avslutat genomförande 31/12 2009.


Genomförandeprojekt::

Genomförandet föreslås utföras som ett projekt med projektledare och projektarbetsgrupp. Projektledare ska presentera en mer detaljerad tidplan för genomförande. När denna godkänts (grindbeslut 1) ska alla nödvändiga delar arbetas igenom om genomföras i nära samarbete med berörda (Utbildning, detaljorganisation, fordon/teknik/RC). Då det ur personalsituation är angeläget att den nya organisationen inte dröjer allt för länge, ska hela 2009 ses som genomförandeår, med möjlighet till korrigering och förbättringar. Särskilt ska tonvikt läggas på att samverka med andra berörda organisationer så att Räddningstjänsten syds ledningsorganisation fungerar väl tillsammans med såväl grannkommuner så som samverkande organisationer.   


Intresseanmälan/rekrytering/tillsättning:

Nuvarande stabsbefälsfunktion, insatschefsfunktioner och vakthavande brandingenjör avvecklas. Personal inom organisationen erbjuds möjlighet till intresseanmälan till de nya ledningsfunktionerna. Bland de som lämnat intresse, görs sedan ett urval baserat på personlig lämplighet och kompetens. De nu ingående individerna i dessa funktioner ska efter intresseanmälan erbjudas någon av de nya funktionerna larmbefäl, inre befäl eller yttre befäl. Kriterier tas fram för detta urval. De individer som valts ut fortsätter in i introduktionsutbildning enligt ovan.


Förordnande som RL och högre befäl:

Räddningschefen, eller den som denna utser, beslutar efter godkänd utbildning/intro om förordnande av de individer som ska agera i ovanstående funktioner.  

Räddningsledardelegation (delegation att ta beslut om ingrepp i annans rätt, tjänsteplikt, avslut av räddningstjänst) föreslås ligga på inre befäl under insatser för att skapa en kvalitetssäkring av dessa i lag reglerade beslut.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0