Ny ledningsorganisation i Räddningstjänsten Syd.

Hej!
Jag tror att det kan finnas intresse för er att se den nya ledningsorganisationen som vi ska arbeta efter i början av nästa år.
Ha det bra
Claes Mikkelsen.

Datum

Dokumentets status: Underlag till MBL §11 den 19/8 2008


Version 2.0



2008-06-05, rev 2008-08-09

Handläggare


Direkttelefon

046

Förslag om, och genomförande av, ny ledningsorganisation inom Rsyd.


Bakgrund:

I rambudgetbeslut 2008 angavs att ny operativ ledningsorganisation skulle utredas. Detta har genomförts och presenterats i rapporten: Utredning om gemensam operativ ledningsorganisation, 2008-04-28.


Utredningen konstaterar brister i dagens ledningsförmåga, bla med hänvisning till olycksutredningen av insatsen vid potatisåkern i Malmö 2007. Utredningen föreslår därför en utveckling av befintlig ledningsorganisation till 4 permanenta funktioner (två yttre befäl, ett inre befäl samt ett larmbefäl). Därtill föreslås ett inre befäl i beredskap samt en stabsoperatör i beredskap. Kompetenskrav enligt utredningen är lägst RL B för yttre befäl och RL C eller Bi för inre befäl samt RL A för larmbefäl. Utredningen föreslår vidare att ett nytt utbildningssystem införs i syfte att kvalitetssäkra de ingående funktionerna. Räddningsledarskapet föreslås ligga i den inre ledningen. 2 nya ledningsfordon införskaffas enligt utredningen. Placering för yttre befäl föreslås Lund och Hyllie.


Nedanstående dokument konsekvensbeskriver utredningen samt ger ett förslag på hur arbetsgivaren vill gå vidare med genomförandet av en ny ledningsorganisation.


Konsekvensbeskrivning av utredningen

  

Operativa konsekvenser:

Utredningen beskriver på ett gott sätt konsekvenser ur operativ synvinkel. Den inre ledningen förstärks med två nya funktioner, samtidigt som den yttre ledningen effektiviseras genom en mer flexibel utformning som kan expanderas efter behov. Utredningsförslaget innebär också att vi får ett robust och likformigt system vid såväl rutinmässiga händelser så som mer komplexa händelser. Systemet tar utgångspunkt i att kunna hantera och samverka i hela det drabbade systemet och ska kunna ge tidigt stöd till den hjälpbehövande. På så sätt bedöms det föreslagna systemet vara lämpligare än dagens system, och väl motsvara de krav vi vill ställa på ett effektiv operativ ledningsorganisation.


Personalmässiga konsekvenser:

Förslaget föreslås omfatta 8 personer för varje funktion i yttre befäl och inre befäl samt 4 personer i larmbefälsfunktionen, dvs totalt 28 personer. Nuvarande ledningsorganisation kräver 32 personer. I budget 2008 finns medel avsatta motsvarande 28 högre befäl samt ytterligare 2 stycken brandingenjörstjänster. Dock kommer 7 av dessa vara vakanta efter sommaren pga av pensionsavgångar, personal som slutar samt ytterligare en i januari 2009. Rekryteringsbehovet är således 7-8 personer för att kunna bemanna upp förslaget. Tänkbart är att man under en övergångsperiod kan ha en lägre bemanning i funktionerna, i väntan på utbildning, rekrytering. Larmbefälsfunktion bör även vara intressant för andra räddningstjänster i område syd. En gemensam larmbefälsfunktion skulle kunna bemannas med ytterligare personal än ovanstående.


  

Ekonomiska konsekvenser:

Förslaget medför ökade kostnader enligt nedan:


Utbildning intro: Ryms inom ramen för utbildningsbudget OPL.

Stabsoperatör, beredskapsfunktion: Ca 300.000 kr/år

Inre befäl i beredskap, Ca 300.000 kr/år.

Två nya ledningsfordon: 1.300.000 kr (investering)

Komplettering ledningsstöd släckbilar: 100.000 kr (investering)


Kostnad för nya ledningsfordon kopplas till att utredningen föreslår två identiska ledningsfordon för YB-funktionen. De nuvarande IC fordonen kan då användas som tex FIP-bilar inom övriga organisationen.



Arbetsgivarens förslag till beslut:


Att ett nytt operativt ledningssystem föreslås för införande under kvartal 1 2009. Systemet ska bygga på utredningens förslag med följande inskränkningar och förtydliganden:


Arbetsgivarens förslag på nytt ledningssystem:


Inre befäl:

En inre befälsfunktion skapas med organisatorisk placering i OPL. Funktionen svarar för systemledning. Funktionen omfattar  personal inom brandinspektör och brandingenjörsgrupperna inom Rsyd. Personerna ska arbeta med individuella uppgifter så som samhällsplanering, samverkan och krishantering.

Kompetenskraven är RL C, Brandingenjör RUB eller motsvarande samt personlig lämplighet. Personerna utses av Räddningschefen genom delegation att agera RL inom Rsyd.


Yttre befäl:

Två yttre befälsfunktioner införs med geografisk placering i Lund respektive Hyllie. Funktionen omfattar personal inom brandinspektörs och brandingenjörsgrupperna inom Rsyd. Personerna ska arbeta med individuella uppgifter så som tillsyn och insatsförberedande åtgärder på §2:4, seveso- och riskanläggningar, utveckling, projektledning samt samverkan.

Lägsta kompetenskrav i funktionen är RL B eller motsvarande samt personlig lämplighet. Åtminstone en av den två yttre befälen ska alltid inneha lägst RUB-kompetens eller motsvarande, för att säkerställa att den yttre ledningen har förmåga at leda stora, komplexa insatser med stort samverkans behov.  


Larmbefäl:

En larmbefälsfunktion inrättas. Dialog med Trelleborg och Ystad har visat på intresse av att skapa en gemensam larmbefälsfunktion i område Syd. En arbetsgrupp föreslås på uppdrag av räddningscheferna i område Syd. Tidplanen för den arbetsgruppen bör samordnas med genomförande i övrigt av ny ledningsorganisation. Om en sådan gemensam lösning inte kan skapas införs en larmbefälsfunktion inom ramen för Räddningstjänsten syd. Denna bör ha bemanning så långt som möjligt under den tid då flera samtidiga larm inträffar inom förbundet. 


Styrkeledare:

Befintlig styrkeledarfunktion bibehålls. För att skapa en gemensam nomenklatur införs dock begreppen styrkeledare heltid och styrkeledare RiB. Styrkeledaren ska självständigt kunna leda insatser av rutinkaraktär. Styrkeledare heltid ska därutöver även kunna leda enheter organiserade i sektor. Kompetenskrav lägst RL A samt personlig lämplighet.


Stabsoperatör i beredskap:

Utredningen föreslår ett stabsbefäl i beredskap fördelat på befintlig dagtidspersonal. Förslaget kostar ca 300.000 kr i beredskapsersättning. Detta finns inte finansierat inom ramen för 2008 års budget. Därför föreslås att förslaget tas med i diskussionen om internbudget för 2009. 


Inre befäl i beredskap:

Utredningen föreslår ytterligare en beredskapsfunktion om ett inre befäl i beredskap, utöver det fasta inre befälet. Den inre ledningen förstärks redan i förslaget genom att vi går från en till två funktioner. Därtill finns ledningsstöd att få inom 60 minuter genom stab Skåne.  Någon ytterligare förstärkning med en beredskapsfunktion tillstyrkes därför inte.


Utbildningssystem:

Kvalitetsäkring av individerna ingående i de olika funktionerna är mycket viktig. Därför föreslås att utbildning genomförs enligt förslag (se kapitel 8:4 samt bilaga 2 i utredning). En examination införs efter varje avslutat steg. Examinatorer ska utses av Räddningschef. Examination är förutsättning för delegation att agera i respektive funktion. Efter avslutad introduktion övergår fortlöpande kompetensutveckling inom ramen för processen säkra insatsförmåga. Kompetensutvecklingen ska vara obligatorisk för de individer som ingår i funktionerna och en förutsättning för förnyelse av uppdrag som befäl.


Fordon:

Två nya ledningsfordon läggs in i fordonsbudget för 2009. Befintliga ledningsfordon används som FIP enheter i Revinge/Löberöd samt Kävlinge för utvärdering av konceptet.

Befintliga släckbilar utrustas med ledningsstöd enl förslag. 



Arbetsgivarens förslag om genomförandeplan:


Beslutsprocess:

Förslaget är i enlighet med de ramar som ges i det av direktionen fastställda handlingsprogrammet 2008-05-28. Förbundsdirektören/räddningschefen föreslås därför besluta om genomförande efter MBL och arbetsmiljökonsekvensbeskrivning. Direktionen informeras på augustimötet 2008. Beslut om start av ny ledningsorganisation tas av räddningschef, eller den som denne utser, efter godkännande av genomförandeplan.


Tidplan för genomförande:

Arbetsmiljökonsekvensbeskrivning v. 24-27.

MBL §11 19/8

Uppdrag genomförande. v.34

Information direktion, v 35.

Information CSK 25/9

Godkännande av tidplan för genomförande 1/9 2008.

Uppstart genomförande kvartal 1 2009.

Korrigering och uppföljning 2009.

Avslutat genomförande 31/12 2009.


Genomförandeprojekt::

Genomförandet föreslås utföras som ett projekt med projektledare och projektarbetsgrupp. Projektledare ska presentera en mer detaljerad tidplan för genomförande. När denna godkänts (grindbeslut 1) ska alla nödvändiga delar arbetas igenom om genomföras i nära samarbete med berörda (Utbildning, detaljorganisation, fordon/teknik/RC). Då det ur personalsituation är angeläget att den nya organisationen inte dröjer allt för länge, ska hela 2009 ses som genomförandeår, med möjlighet till korrigering och förbättringar. Särskilt ska tonvikt läggas på att samverka med andra berörda organisationer så att Räddningstjänsten syds ledningsorganisation fungerar väl tillsammans med såväl grannkommuner så som samverkande organisationer.   


Intresseanmälan/rekrytering/tillsättning:

Nuvarande stabsbefälsfunktion, insatschefsfunktioner och vakthavande brandingenjör avvecklas. Personal inom organisationen erbjuds möjlighet till intresseanmälan till de nya ledningsfunktionerna. Bland de som lämnat intresse, görs sedan ett urval baserat på personlig lämplighet och kompetens. De nu ingående individerna i dessa funktioner ska efter intresseanmälan erbjudas någon av de nya funktionerna larmbefäl, inre befäl eller yttre befäl. Kriterier tas fram för detta urval. De individer som valts ut fortsätter in i introduktionsutbildning enligt ovan.


Förordnande som RL och högre befäl:

Räddningschefen, eller den som denna utser, beslutar efter godkänd utbildning/intro om förordnande av de individer som ska agera i ovanstående funktioner.  

Räddningsledardelegation (delegation att ta beslut om ingrepp i annans rätt, tjänsteplikt, avslut av räddningstjänst) föreslås ligga på inre befäl under insatser för att skapa en kvalitetssäkring av dessa i lag reglerade beslut.


Tack

Tack alla ni som organiserat den trevliga träffen.
Allt var perfekt men visst saknade man en Baddare.
Är det några av er som fortfarande sysslar med så triviala ting som räddningstjänst och i så fall ska upp på skyddsmässan?
LB

En skål från "Tåget"


Nya adresser till alla.

Brandmästarekursen  1994  Skövde


Göran Fransson

Pl. 4184 Hassungared

437 91 Lindome

tel. 031 - 99 34 09

tel arb

mobil 0761-85 55 77

fax

mail

[email protected]

[email protected]


Tommy Nilsson

Karl X Gustavsgatan 58

254 40 Helsingborg

tel. 042 - 457 17 47

tel arb

mobil 0708-88 65 45

fax

mail

[email protected]


Mats Johansson

Sockertoppsvägen 21

451 54 Uddevalla

tel. 0522 - 384 34

tel arb 0522 - 69 65 53

mobil 070 - 618 65 72

fax 0522 - 69 65 74

mail

[email protected]

Kenneth Johansson

Bårestadsvägen 11

739 30 Skinnskatteberg

tel. 0222 - 419 36

tel arb 0221 - 251 97

mobil 070 - 584 10 46

fax

mail

[email protected]


Claes Mikkelsen

Talmansgatan 40

227 60 Lund

tel. 046 - 14 21 65

tel arb 046 - 35 80 44

mobil 0734 - 48 51 26

fax

mail

[email protected]

Krister Nilsson

Grönmyntestigen 9

296 36 Åhus

tel. 044 - 24 09 97

tel arb 044 - 20 04 00

mobil 070 - 851 45 77

fax

mail

[email protected]

Kent Olsson

Pepparrotsvägen 41

238 38 Oxie

tel. 040 - 54 89 56

tel arb 040 - 34 28 44

mobil 070 - 664 28 44

fax 040 - 97 58 01

mail

[email protected]

Roger Wedebrand

Benmakargatan 15

380 40 Orrefors

tel. 0481 - 308 88

tel arb 0481 - 454 55

mobil 070 - 326 35 73

fax 0481 - 454 59

mail [email protected]


Roland Johansson

Kärreberga skog, PL 3848

260 60 Kvidinge

tel. 0435 - 208 63

tel arb

mobil 0708-72 43 63

fax

mail [email protected]



Per-Olof Öholm

Mossgatan 165

654 67 Karlstad

tel. 0552 - 104 04

tel arb 0570 - 814 80

mobil 070 - 670 45 22

fax 0570 - 164 00

mail

[email protected]


Christer Sundqvist

Bodadalen

641 91 Katrineholm

tel. 0150 - 200 45

tel arb 0150 - 576 50

mobil

fax

mail

[email protected]

Ronny Olsson

Gröndalvägen 12

460 20 Sjuntorp

tel. 0520 - 44 00 31

tel arb 0520 - 48 59 21

mobil 070 - 588 42 37

fax

mail

[email protected]


Torgny Ekholm

Solvången 65

295 91 Bromölla

tel. 0456 - 137 32

tel arb 0456 - 82 23 03

mobil 070 - 917 13 03

fax 0456 - 276 00

mail

[email protected]



Carl-Gösta Hermansson

Munkegärdegatan 293

442 41 Kungälv

tel. 0303 - 21 16 30

tel arb 0303 - 23 96 06

mobil 070 - 549 96 06

fax 0303 - 641 80

mail

[email protected]


Christer Oscarsson

Karlsbergsvägen 16

462 60 Vänersborg

tel. 0521 - 155 38

tel arb 0520 - 48 59 35

mobil 070 - 722 58 32

fax

mail

[email protected]


Billy Åkerström

Carlemansvägen 4

371 60 Lyckeby

tel. 0455 - 31 13 47

tel arb 0455 - 30 39 88

mobil

fax

mail

[email protected]


Tommy Kihlberg

Skördevägen 2G

662 35 Åmål

tel. 0532 - 139 31

tel arb 0532 - 172 90

mobil 070 - 325 83 98

fax

mail [email protected]







Magnus Rask

Kullen Rumma

597 96 Åtvidaberg

tel. 0120 - 420 23

tel arb

mobil 0731 - 82 22 45

fax

mail [email protected]



Per Krantz

Fjärilsvägen 7 B

331 33 Värnamo

tel. 0370 - 102 97

tel arb 0370 - 37 79 08

mobil 070 - 606 50 32

fax 0370 - 37 79 31

mail

[email protected]


Ulf Hansson

Byamansvägen 16

433 46 Partille

tel. 031 - 336 39 79

tel arb 031 - 92 59 07

mobil 070 - 651 77 54

fax 031 - 98 80 55

mail [email protected]



Morgan Johansson

Vitmossavägen 20

664 32 Grums

tel. 0555 - 619 63

tel arb 054 - 49 70 33

mobil 070 - 925 12 02

fax

mail [email protected]



Conny Nordbeck

Folkdansgatan 11

271 92 Ystad

tel. 0411 - 602 03

tel arb 040 - 34 29 22

mobil 070 - 353 56 34

fax

mail

[email protected]



Leif Berglund

Källgatan 2

571 39 Nässjö

tel. 0380 - 104 25

tel arb 0383 - 46 77 09

mobil 070 - 658 07 23

fax

mail [email protected]


  

  

  

  

  

  

Brandmästaremöten

  

  

1995 Oslo, (Per-Olof Öholm)

1996 Helsingborg, (Tommy Nilsson, Roland Johansson)

1997 Göteborg, (C-G Hermansson, Göran Fransson, Ulf Hansson)

1998 Karlskrona, (Billy Åkerström, Torgny Ekholm)

1999 Malmö, (Conny Nordbeck, Kent Olsson)

2000 Nässjö, (Leif Berglund, Per Krantz)

2001 Uddevalla, (Mats Johansson)

2002 Lund, (Claes Mikkelsen)

2003 Trollhättan - Vänersborg, (Ronny Olsson, Christer Oscarsson)

  

10-ÅRS JUBILEUM

2004 Skövde, (C-G Hermansson)

  

2005 Helsingborg, (Tommy Nilsson, Roland Johansson)

2006 Göteborg, (Göran Fransson, Ulf Hansson)

2007 Bromölla, (Torgny Ekholm, Billy Åkerström)

2008 Malmö, (Claes Mikkelsen, Conny Nordbeck, Kent Olsson)

2009 Värnamo, (Per Krantz, Leif Berglund)

2010 Uddevalla, (Mats Johansson)

2011 Trollhättan - Vänersborg, (Ronny Olsson, Christer Oscarsson)

  


Brandbil


Ny blogg för Brandmästarekursen -94.

Hej!
Tack för senast! Hoppas att ni hade det bra senast hos oss i Skåne.
Nu har jag skapat en blogg till oss som vi bestämde.

Claes

RSS 2.0